Krakowski Kumpir

Krakowski Kumpir



Na co macie ochotę? Może kiełbaska z niebieskiej Nyski, Frytki Belgijskie, zapiekankę od Endziora, lody ze Starowiślnej a może Krakowski Kumpir?

Właśnie rozpoczęła się w Krakowie III edycja konkursu "Zawstydź obważanka i zagłosuj". Każdy może zagłosować na danie lub produkt kulinarny, które najbardziej kojarzy mu się z Krakowem albo takie, które po prostu tutaj smakuje najlepiej.

W pierwszej edycji wygrała kiełbaska z niebieskiej Nyski, natomiast rok temu frytki belgijskie. Na co kolej w tym roku? Może ten rok należy do Kumpira Krakowskiego, którego serwują między innymi pod Halą Targową? (jak się okazuje Kumpiry mogą też dojechać do nas :D )

Co to w ogóle Kumpir? Pewnie większość z Was zna już, a nawet próbowało ten nowy krakowski przysmak.  Otóź jest to ziemniak w mundurku pieczony na ogniu z masłem czosnkowym i wieloma różnymi sosami i dodatkami do wyboru. Najlepiej smakuje tradycyjny kumpir ze śmietaną, szczypiorkiem i cebulką prażoną. I do tego szklanka kefirku. Mniam ... Pycha.

Jeżeli wydawaje się Wam, że jednym ziemniakiem najeść się nie da, to jesteście w błędzie. Przekonajcie się sami, jak kumpir potrafi być sycący.

Dużym plusem Krakowskiego Kumpira jest też to, że wracając późno do domu zawsze możemy liczyć na gorące przyjęcie. Szczególnie ważne jest to gdy noce są jeszcze chłodne. Ziemniaki zamykają się w tygodniu o godzinie 4 nad ranem, a w weekendy dopiero o 6.






Więcej informacji na stronach:



III edycja konkursu "Zawstydź obważanka i zagłosuj" trwa do 24 maja. Szczegóły na stronie www.krakow.pl


***



0 komentarze: